IVA a Suècia i estafes dels “mercats”

Ahir vam poder recórrer alguns dels pubs de la zona de festa per als universitaris en Estocolm, en un recorregut organitzat per la THS, que vindria a ser una cosa com la Delegació d’Estudiants que tenim en la UPV. El cas és que mentre menjàvem un parell d’hamburgueses al McDonalds em vaig adonar d’una dada ben curiosa: l’IVA que ens cobraven al menjar-nos aquell parell de peces de carn.

Mentre que a Espanya paguem en l’hostaleria un IVA del 8%, a Suècia paguen el 25%! Sí amics, heu sentit bé: el preu de la majoria dels productes s’incrementa una quarta part, que va a parar a les arques de l’Estat. De fet, els únics productes que es salven són l’allotjament en hotels, albergs i demés (als que se’ls aplica un 12% d’IVA) i el transport públic (al que s’aplica un 6%)(*).

La primera impressió va ser: “per això ací els productes són més cars!” Però de seguida vaig caure en que els productes no són un 17% més cars ací (25%-8%)! (a excepció d’alguns productes com l’alcohol, per exemple, que és molt més del 17% perquè té impostos especials).

Ja que estem parlant del McDonalds, anem a fixar-nos en la seva mítica Cheeseburger, que en Espanya et costa 1 euro mentre que en Suècia et costa 10 corones. A dia d’avui, un euro són unes 9.31 corones (arrodonint), així que l’hamburguesa a Estocolm vindria a costar-nos 1.075 euros.

Vaja! Resulta que l’hamburguesa en qüestió sols és un 7.5% més cara en Estocolm que en València! Però això, companys, és el detall menys important… El més curiós de tot és com es reparteix l’euro en Espanya i com es reparteix l’euro i pico en Suècia.

Del preu que em costà l’esmentada hamburguesa, 0.86 euros se’n van per a McDonalds i 0,215 se’n van per a l’Estat suec. En Espanya, en canvi McDonalds es fa amb 0.93 euros mentre que l’Estat n’arreplega 0.07€! Curiós, no? En Espanya, tot i que és més barata, McDonalds guanya més diners (aproximadament un 8.1% més) per cada Cheeseburguer que ven.

Una altra forma de veure el detall: Si no pagàrem IVA en cap dels dos països, l’hamburguesa ens sortiria més cara en Espanya que en Suècia!

Espera, espera, espera, Joan. No et precipites! Potser les despeses de producció de l’hamburguesa a Espanya són més elevades que a Suècia! Bé, això no sé com mesurar-ho, però hi ha alguna cosa que em diu que no.

El salari mínim a Espanya és de 641,40 euros al mes. A Suècia, en canvi, no hi ha per llei un salari mínim, sinó que són els sindicats i les companyies les que acorden el salari mínim en cada situació. No obstant això, els entesos ja s’han encarregat de buscar alguna forma de comparar els dos països (bàsicament agafant el salari més baix a Suècia). Tenint en compte la Paritat del Poder Adquisitiu (PPP en anglès), que no és més que una forma d’equiparar el cost de la vida dels països, el salari mínim mensual a Suècia és d’uns 990€ i a Espanya d’uns 630€ (dades de 2007, *).

És a dir que a Suècia, McDonalds guanya menys pasta per les Cheeseburguers però paga més als treballadors que a Espanya!

En definitiva i extrapolant les conclusions a la resta de productes de McDonalds i altres companyies (que evidentment, és un error), algú s’està folrant a Espanya i no és precisament ni l’Estat ni els treballadors… I mentrestant, els “mercats” ens exigeixen als espanyols més mesures fiscals que beneficien a les (grans) empreses per a que aquestes puguen crear llocs de treball i així aconseguir augmentar de nou el consum, per a crear més llocs de treball encara, etc. I, al final, viure tots com Buzz Lightyear però el país de Pin i Pon: cridant “hasta el infinito y más allá” i vivint en una caseta rosa.

Aquesta entrada s'ha publicat en Erasmus, Jo, Política, Reflexions i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: IVA a Suècia i estafes dels “mercats”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>