Punyalades de regal

Avui van punyalades de regal. Aquest mes (concretament el dia 27) es celebra el 25é aniversari del Projecte GNU (per als qui no ho sabeu, GNU és un acrònim recursiu de GNU’s Not Unix) i set dies abans (el dia 20) es celebra el Software Freedom Day. I com ho celebren la gent de Google? Llançant un nou navegador web, el Google Chrome.

Per què dic això de les punyalades? Les punyalades, evidentment, no van cap a la Free Software Foundation (o si? Després m’extendré més en aquest punt) sinó cap a una altra fundació, la Mozilla Foundation.

El dia 28 d’Agost es feia públic que Google extendria el seu finançament a la Mozilla Foundation durant tres anys més i avui ens trobem que el gegant llençarà inminentment un nou navegador per a la web. Un nou navegador que s’haurà de fer lloc (i se’l farà) en aquesta nova guerra dels navegadors (Microsfot Internet Explorer vs. Mozilla Firefox vs. Apple Safari vs. Opera i ara vs. Google Chrome). I dic que se’l farà perquè Google juga amb una posició molt ventajosa: el 60% de les búsquedes web als EUA passen per ell i crec que a Europa major percentatge encara i tota la resta dels seus serveis no se’n queden arrere (YouTube, GMail, Google Map i Google Reader són quatre dels que use habitualment).

I què diu la Mozilla Foundation? Doncs que ella no té por a Google i que seguiran sent tan amics com sempre. I què ha de dir? Si el 85% dels fons de la fundació depenen dels xicots de Mountain View!

Des del meu punt de vista, els de Google li han clavat una punyalada trapera drapaire a la gent de Mozilla. Han fet que la Mozilla Foundation depenga d’ells per a que ara no puguen defendre’s en igualtat de condicions.

Pareix ser que el nou navegador utilitzarà el motor WebKit, i no el Gecko que utilitza el Firefox, però n’estic segur que veurem moltes característiques que ens recordaran al Firefox.

Era el Firefox l’explorador ideal? Ni de lluny, però en comptes de desviar-se i crear un nou navegador i dividir a la comunitat, podrien haver col·laborat activament en el desenvolupament del Firefox, que ja té un 20% de la cota d’ús en Europa i la seva tercera versió fou el programari més descarregat en un sol dia en tota la història de la informàtica (8,002,530 descàrregues el dia del rècord i 28,340,281).

I per què clave a la FSF per ací? El Firefox no és un exemple de programari lliure al 100%, la MPL és incompatible amb la GPL i de fet hi ha parts del Firefox (els temes per defecte si no recorde mal) no són programari lliure, però de Google em fie menys. Han dit que el seu navegador serà “Open Source”, però quina llicència utilitzaran? Esperem que no en siga una d’aquestes descafeinada…

Què és el que faré jo? Doncs veure com mou fitxa Google i ja em decidiré. Evidentment, en quant publiquen una versió per a GNU/Linux del Google Chrome la provaré (de moment sols es publicarà la versió per a Windows).

Aquesta entrada s'ha publicat en Google, Informàtica, Internet, Programari Lliure i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 comentaris a l'entrada: Punyalades de regal

 1. Liboh diu:

  ¡Hola Joan!

  No acabo de estar de acuerdo contigo en dos cosas (¡espero no extenderme mucho! :P ):

  Primero, creo que la pluralidad es sinónimo de bienestar en muchos aspectos de la vida, incluyendo la informática. ¿Sería bueno el totalitarismo en un SO? ¿que sólo hubiera una opción (o dos a lo sumo) donde elegir?

  Igual que la respuesta obvia es “no”, también creo que el hecho de que haya muchas opciones para elegir navegador, es bueno. La “selección natural” ya hará que las malas opciones caigan por su propio peso.

  Por eso creo que es bueno que Google entre en la carrera, y que corra sólo. Más competencia significa más presión sobre el resto y más novedades en un intento por no quedarse atrás… de ahí que IE6 esté considerado como un coladero, y que IE8 Beta2 sea felicitado por algunos de sus mayores críticos… y todo se lo debemos a la competencia.

  La segunda cosa es lo de la puñalada trapera… aquí realmente hablo por hablar, y ya no estoy tan seguro de que vayas muy desencaminado. Pero quiero pensar que Google no haría algo tan rudo… ¿atar a Firefox a la pared y luego salir de casa cantando? Qué cruel, rastrero y horrible sería. No, prefiero pensar que, como han dicho desde Mozilla, cualquier nuevo jugador que venga a pelearse por eliminar la supremacía de MS, es bien recibido… prefiero pensar así, porque IE9 será aún mejor, Firefox 4 también, y lo mismo con el resto de los navegadores.

 2. Retroenllaç: Notícia del dia… « Jo i el món…

 3. Joan diu:

  Hola Iván! Gràcies per comentar (et contestaré en valencià :P ).

  1. En que la pluralitat és bona estem d’acord. M’he deixat anar per la rabieta al veure la notícia.
  2. Tot el “rotllo” de la competència i de la “selecció natural” està molt escoltat i no és el cas. Per què no és el cas? Perquè no s’està amb igualtat de condicions. Si Microsoft domina el 80-90% del mercat de sistemes operatius, passa quasi el mateix amb Google i la web (exagere un poc, però el 60-70% segur que se l’endú). Té el YouTube, té l’AdWords, té el GMail, té el Google Maps, el Google Earth, el Picasa i un llarg etcètera. Sap com funcionen la meitat de les aplicacions més usades d’Internet (que són d’ell). Li és molt més fàcil que a la resta optimitzar el seu navegador per a aquestes aplicacions o inclús posar codi “maliciós” per a que les seves aplicacions no funcionen correctament amb la resta de navegadors (hi ha alguns fabricants de BIOS que han fet això amb el GNU/Linux).
  En fi, si no s’està en igualtat de condicions no hi ha competència: hi ha extermini primer i monopoli després.

 4. Retroenllaç: Adéu Firefox | El vol de l'home ocell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>